in de pers

 
     

Pinkbullets.nl

(-) Lodi is nuchter, Anne is een tikje dramatisch en Quique is een typische twaalfjarige, met het bijbehorende taalgebruik. Door de afwisselende vertelperspectieven is een het caleidoscopisch en gelaagd verhaal, wat de leespret enorm vergroot. Schoondergang heeft zelf jaren flamenco gedanst en heeft dit als een interessant thema opgenomen in dit boek. Spaanse dramatiek, maar met een Nederlandse inslag.
Nog knapper is hoe Schoondergang de lezer - en de hoofdpersonen - continu op het verkeerde been weet te zetten. Net als je snapt hoe a
lles in elkaar steekt, blijken de zaken anders te zitten dan je aanvankelijk dacht. Het zijn geen geforceerde plottwist, maar goed uitgedachte verhaallijnen, die samen opbouwen tot een geweldige ontknoping.
'Tarantobloed' is de beste Nederlandse literaire thriller die dit jaar is uitgekomen. Het boek krijgt dan ook vijf van de vijf roze kogels en is een aanrader voor iedereen!

meer ...

geplaatst in Boekenclub door Judith op 14 mei, 2013 - 12:11

 
 

 

VrouwenThrillers.nl (Anoushka) op 17 juli 2013:


Tarantobloed van Katja Schoondergang is een topper omdat het verraste! Het boek is vlot geschreven met een heerlijk gevoel voor humor en timing. Origineel. Is het een thriller pur sang? Nee, maar wel een spannend boek, geschreven als een roadmovie, met goed uitgewerkte karakters van de hoofdrolspelers. Schoondergang heeft daar niet veel woorden voor nodig maar met een paar scherpe pennenstreken staan ze op papier en weet je wie ze zijn.
Tarantobloed is een boek geschreven met passie voor de flamenco! Het spat het boek uit, je hoort de voeten stampen en de handen het ritme slaan. Het gaat over mensen met passie, met fouten en dromen die niet altijd goed samen gaan maar met elkaar maken ze er toch wat moois van. Ook al lijkt het daar in eerste instantie niet altijd op.
Een van de hoofdrollen is weggelegd voor de 12-jarige Quique die zijn roots in Spanje heeft liggen bij de gitano en die door omstandigheden in een tehuis is terecht gekomen voor jongeren met problemen. Hij ontsnapt en probeert naar Spanje te vluchten om zijn vader te zoeken. Een andere hoofdrol is er voor Lodi, een oud voetbaltalent dat door een blessure is gestopt met voetballen. Nu werkt hij in de beveiliging. Hij heeft het hart op de goede plaats, alleen de omstandigheden willen wel eens tegenwerken. En de laatste hoofdrol is voor Anne, een Nederlandse met een passie voor de flamenco. Alle drie leven ze op het randje van de afgrond en hun levens raken onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Een aanrader voor mensen die houden van boeken zoals Tsjik van Wolfgang Herrndorf. Misschien iets losser geschreven maar daardoor niet minder mooi.

Oordeel: *****

 
 

 

over Bewezen Diensten:

 

Katja Schoondergang: eindelijk weer eens een Nederlandse thrillerdebutante die naar meer smaakt. Edwin Kreulen in Trouw

In een sterk debuut zien mensen en dingen er niet altijd uit zoals je zou verwachten. En soms ook wel. de Volkskrant

Ik heb dit boek eruit gepikt omdat ik het, zeker voor een Nederlandse thriller, heel goed geschreven vind en omdat het decor dat erin beschreven wordt erg aansprekend is. Arie Storm in de Tros Nieuwsshow op Radio 1

Met de stoïcijnse Onno in de hoofdrol en de verlevendiging van een stukje vaderlandse geschiedenis heeft Schoondergang een nieuwe dimensie aan literaire thrillers toegevoegd. Jacqueline Koppens, Crimezone

Een fraaie, doordachte thriller met diepgang... Peter Kuijt, Spanningsblog